Bygdedyr og kjærlighet

Foto: Gisle Bjørneby

For regissør Lars Erik Holter er folkekomedien Bør Børson jr. en fortelling om bygda og om han som sviker kjærligheten. Han håper forestillingen vil få publikum til å gråte en skvett innimellom all fliringa.

I år er det 100 år siden Johan Falkbergets oppkomling, grosserer, bankdirektør og millionær Bør Børson jr. for første gang dukket opp i humorbladet Hvepsen. To år senere kom romanen, og historien ble adaptert til både scene og film før Egil Monn-Iversen og Harald Tusberg tok tak i materialet og lagde musikal av den på 70-tallet. Lars Erik Holter mener det er mange årsaker til at historien har overlevd i 100 år og fortsatt er folkekjær.

Bygdedyret
- Det som først og fremst appellerer til meg er at det er så mye humor her. Falkberget skriver om bygdefolket på en måte som gjør at vi kjenner dem igjen. Jeg er sjøl i fra bygda, fra Nes, og jeg vet hvem disse menneskene er. Men samtidig som Falkberget harselerer med dem, viser han også stor kjærlighet til dem, sier Holter.
- I tillegg er det jo et element av alvor her. Bør er en fyr som ikke er født øverst på rangstigen. Han har alltid følt seg underlegen, så det begynner å gro et sterkt ønske om å bli anerkjent og om å faktisk bety noe. Alle i bygda som er i det lavere sosiale sjiktet ønsker egentlig å komme seg opp og fram, men de aksepterer på et vis at de er på den plassen de er. Men da vil de ikke at noen de kjenner skal komme seg opp heller, og det får Bør merke. Der har du bygdedyrets essens; hvis alle andre har det vondt, få vi det litt bedre selv.

Griner på prøver
Holter legger også vekt på at Bør Børson jr. er en kjærlighetshistorie.
- Bør har kjempeambisjoner. Det er helt ålreit å være en streber og tjene masse penger, bare du ikke tråkker på andre eller på ditt eget hjerte. Men det er det Bør gjør. Han føler plutselig at han har vokst seg større enn ungdomskjæresten Josefine, og så sviker han henne for å forfølge penger og karriere. Den historien, om han som sviker den store kjærligheten, den har vi tatt godt vare på i vår oppsetning.
I tillegg til selve historien, tror Holter musikken er en viktig årsak til at folk er glad i Bør Børson jr.
- Alle vet hvem Bør Børson jr. er. Det er mye på grunn av filmen med Rolv Wesenlund, men ikke minst på grunn av musikken. Selv om det er en veldig flott historie i bunn, tror jeg ikke Bør Børson jr. ville stått så sterkt i Norge som den gjør i dag, uten Egil Monn-Iversens musikk. Den er så iørefallende og vakker. Jeg er kanskje lettrørt, men jeg har ennå ikke sittet på prøve og hørt «Å je kjinne en kar» uten å begynne å grine. De tonene treffer deg noe så inni granskauen, altså, slår Holter fast.

Brylkrem og swingskjørt
Den trønderske «Å æ kjinne ein kar» har altså blitt til «Å je kjinne en kar», og alle karakterene synger på klingende hedmarksmål eller gudbrandsdøl. Holter har selv oversatt og gjendiktet stoffet fra trøndersk.
- Det har vært en veldig artig jobb. Noen ganger er jo hedmarksmålet veldig nært trøndersk, mens andre ganger må det omskrives og gjendiktes for å få det til å gå opp med rytmen og musikken. Og språket fungerer veldig godt til dette stoffet. Det sklir rett inn i handlinga og miljøet, og jeg tror bygdefolk er bygdefolk i alle bygder i Norge, så det føles veldig riktig å flytte hele gjengen til Innlandet, sier han.

Han har også flyttet handlingen fram i tid.
- Jeg ville ha den litt nærmere oss og vår virkelighet, så jeg har lagt historien til 1950-tallet. Det er et veldig friskt og flott tiår, med swingskjørt, brylkrem og stilige biler, og det passer veldig godt inn i det universet vi har laget.
Holter håper forestillingen både vil more og berøre publikum.
- Dette er først og fremst en fryktelig artig folkekomedie, men jeg tror på vekslingen mellom humor og alvor. Det blir masse tull og tøys, show og fantastisk musikk, og så håper vi at folk skal begynne å grine litt også. Folk skal få full pakke, lover Holter.

Intervju med Bør Børson jr.-regissør Lars Erik Holter
Tittel
Innhold