"Du verden for en forestilling"

Ida Holten Worsøe

Premieren på Det året det var så bratt er vel overstått! Vi som jobber på Teater Innlandet har vært helfrelst i flere uker, og da er det gledelig å se at avisenes anmeldere er enige! Her er et lite utdrag:

Aftenposten - Mona Levin: "Kom her og kom her, Øystein Sunde!" (Terningkast fem)
"Øysteins Sundes fabulerende og ordspillende tekster er blitt trivelig teater, fylt av overskudd og musikalsk kjærlighet. ...
Bossanova og samba er ideelle rytmer for Sundes mange ord, finurlige rim og særpregede humor, og fire utsøkte musikere gjør forestillingen til konsert også: Tom Steinar Lund, Birger Mistereggen, Sveinung Hovensjø og Joachim Svendsen fyller melodier og rytmer med et ledig jazzbetont språk (når det ikke er revypreget, C & W, hudløst eller tjosann)...
Det samme gjelder det sterke ensemblet: Har ikke Tiril Heide-Steen hatt sitt gjennombrudd før, har hun det i alle fall her. Den Heide-Steenske musikaliteten, timingen og tekstbehandlingen fornekter seg ikke. Danserisk er hun også, især som Frk. Bibelstripp.
Tom Styve briljerer hele veien i kontrollert overdrivelse, blant annet som den barnespisende pitbullen Tass, mens Stig-Werner Moes raseriutbrudd og geriatriske kamp med en gåstol er kostelige. Ida Holten Worsøe utagerer som Ståle Krapyl og innagerer i "Det står skrevet i grøfta", mens Knut Erik Engemoen spesielt får frem sorgen ved en fars død.

Svært vellykket er samarbeidet mellom regissøren Trond Lie og koreografen Belinda Braza. Hennes teaterkoreografi får skuespillerne til å fremstå som showdansere, og styrker også personskildringen. Lies sans for morsomme detaljer, tempo og undertekst synes utømmelig. Scenografien (Kristin Bengtson Hagen) er full av ting som er kjekt å ha, og skaper visuell fest og røre.

VG - Borghild Maaland: "Energisk Sunde-humor" (Terningkast fem)
"Det er sprut og samba i skjønn forening når Øystein Sundes verden slippes løs på et heltent ensemble...verbal mitraljøse og musikalsk lekenhet presenteres med særdeles smittende entusiasme. Både gjennom skuespillernes tolkning av Sundes kostelige persongalleri, men også gjennom musikerne; en gjeng erfarne karer i eliteklassen" Les hele anmeldelsen her

Hamar Arbeiderblad - Geir Vestad: "Strålte med Sunde"
"Du verden for en forestilling det ble, og du verden for en visedikter Øystein Sunde er!... et ensemble med fem energisk glitrende skuespillere...Der Sunde tar det ut så det holder, tar Teater Innlandet det enda et hakk videre.
Og det er dristig, men det fungerer til de grader. Det er blitt en forrykende vill forestilling, uten et dødpunkt, hektisk og heseblesende, men også med stillferdige glimt, og med noen aldeles uforglemmelige typer som passerer.
Samtidig viser forestillingen hvilken framifrå dyktig visedikter Øystein Sunde er. Les hele anmeldelsen her

Oppland Arbeiderblad - Frode Hermanrud: "Ny næring til gamle slagere"
"Supert Sunde-show: Teater Innlandet har skutt blink med Øystein Sunde-forestillingen Det året det var så bratt.. Skuespillerne greide med sin utstråling, kostymer og talent å gjøre de kjente sangene om ikke til sine egne, så i hvert fall til å framstå i en helt ny drakt. Det var rett og slett bare å sette seg godt tilbake i stolen og nyte forestillingen"

Østlendingen - Randi Undseth: "Herlig og fargerik utvidelse av Øystein Sundes viseskatt"
"Publikum møtte ikke en eneste motbakke i Sunde-musikalen "Det året det var så bratt". En herlig omvisning i Sundes viseskatt, med svært høy Jømna-faktor". "...det er lenge siden vi har moret oss så mye på en forestilling. Og det er svært sjelden at en fin forestilling presenteres uten et eneste dødpunkt". "Har du lyst på en underholdende kveld, oppsøk Sundes univers! Les hele anmeldelsen her

Hadeland - Atle Nielsen: "Innblikk i Sunde-land"
"...dette var i høyeste grad mer enn en coverkonsert dedisert til Norges morsomste gitarist. For der Sunde står rett opp og ned i rød blazer og synger om frøken Bibelstripp, har teatergjengen lagt opp til at det er Bibelstripp selv (og hennes håpefulle beilere) som står for vokalen. Og publikum får se med egne øyne alle gjenstandene som er kjekke å spare på, til det en vakker dag blir behov for dem"
" Festlig er et stikkord som også dekker atmosfæren blant publikum i kultursalen. Latteren satt løst og for enkelte så det ut som om gledesgrimasene holdt seg konstant gjennom de drøye to timene forestillingen varte.
– Veldig artig å se hvordan de har karikert figurene som jeg så langt bare har kunnet se for meg i egen fantasi, sa en Gran-kvinne.
– Jeg holdt på å hoppe av stolen, lo venninnen ved siden av." Les hele anmeldelsen her

Gudbrandsdølen Dagningen - Ketil Sandviken "Tass er slett inga fillebikkje"
"Øystein Sundes viseskatt er omgjort til folkeleg teater med humor og gyngande bossanova"

Dag og Tid - Bent Kvalvik: "Raus og strålande hyllest til viseklovnen"
"Showparade over ei perlesnor av Øystein Sundes beste viser"..."overveldande moro, med sprudlande, fargesprakande scenografi, koreografi og skodespelaroverskot".."Dei sjarmerar oss i senk"..."Over det heile kviler den røynde komedie- og musikalinstruktøren Trond Lies trygge hand."

Dagbladet - Lillian Bikset: "Til Sundes pris" (Terningkast fire)
"Noen av innslagene fremhever ordsmeden Sunde, andre låtsnekkeren. Stor variasjon i de musikalske arrangementene, samt enkelte rent musikalske, ikke-verbale mellomspill, understreker at melodimakeren er nesten like allsidig som ordkunstneren."
"For den som vil ha lett og livlig underholdning, så er det bare å komme her" Les hele anmeldelsen her

"En humørspreder om - og for - den norske folkesjela" VG
Tittel
Innhold