Intervju med Subjazz

Foto fra "Kaboom": Jan Erik Fillan

Den koreografiske duoen Subjazz er ledende innen jazzdans i Norge. Nå skal de på turné med Teater Innlandet og danseforestillingen Kaboom. De tror og håper forestillingen vil få det til å riste i veggene og få publikum til å skvette i stolsetene.

-Subjazz ble født ut fra et ønske om å ville gjøre noe annerledes. Vi ville være en annen type stemme enn det vi så i vårt eget dansefelt, forteller Karl-Erik Nedregaard.
Sammen med sin ektemann, Knut Arild Flatner, dannet han i 2001 koreograf-duoen Subjazz som nå, ved siden av Oslo Danse Ensemble, er ledende innen jazzdans i Norge.

Unikt uttrykk
For mange vil Flatner og Nedregaard være kjent som koreografer i TVNorge-programmene Dansefeber og So You Think You Can Dance Scandinavia. De har også laget en rekke forestillinger som har blitt kritikerrost i både inn- og utland. Knut Arild Flatner forteller at tanken bak Subjazz er å utvikle jazzdansen.
-Vi har begge bakgrunn fra jazzdans, og det er fortsatt utgangspunktet for alt vi lager, men vi ønsker å gå nye veier, utfordre oss selv og pushe grensene for hva jazzdans kan være, forklarer han.
Resultatet har blitt en tydelig koreografisk signatur der ulike stilarter blandes til et unikt scenisk uttrykk.

Fabelaktige dansere
Nå kommer de til Teater Innlandet med forestillingen Kaboom, og de håper å nå både danseinteresserte og folk som ikke er vant til å se så mye dans.
-Kaboom passer for alle. Her får man se dans på et høyt nivå, og man kan bare komme og nyte å se fantastiske dansere som gjør helt fantastiske ting, sier Flatner.
-Vi har med oss et knippe fabelaktige dansere som kommer fra ulike bakgrunner, alt fra klassisk ballett til hip hop, og de sørger for at dette er en forestilling som vil få det til å riste i veggene og løfte taket på sin ferd gjennom Innlandet, lover Nedregaard.

Berg- og dalbane
Nedregaard og Flatner forteller at tematikken i KKaboom er brudd og løsrivelser.
-Kaboom utforsker hva som skjer i et brudd og hva slags energi det er som utløses, forklarer Nedregaard.
-Kaboom handler først og fremst om energi, og det er kraft, tempo og heftig musikk. Det er en forestilling som skal få publikum til å skvette litt i stolsetene, sier han.
-Men det er også en slags berg- og dalbane. For selv om det er en forestilling det smeller av, er det også tid til å la inntrykkene synke inn og få en emosjonell opplevelse, sier Flatner.

Inspirasjon og rekruttering
I tillegg til koreografi er undervisning et viktig aspekt ved Subjazz. De arrangerer workshops og danseklasser, og begge underviser ved Kunsthøgskolen i Oslo.
-Det er viktig for oss at Subjazz ikke bare er noe vi selv vokser på, men at vi kan bidra til rekruttering og vekst innenfor dansefeltet, forklarer Flatner.

Tittel
Innhold