Kim F

Forestillingen var på turné i Innlandet vinteren 2019.

Størst av alt er kjærligheten

Kim F er en sterk og leken forestilling om Kim Frieles liv og hennes kamp for kjærligheten og homofiles rettigheter. Få har hatt så stor betydning for så mange mennesker som Kim Friele. Hun var den første i Norge som sto fram som homofil, og hun kjempet som en løve for å oppheve forbudet mot og sykeliggjøringen av homofili. Etter at partnerskapsloven ble innført i 1993, var Kim Friele og hennes Wenche Lowzow det første paret ut. Kim Frieles sterke og tydelige stemme har banet vei for kjærligheten og styrket troen på at verden kan gå framover.

Ikke alle kan stå på barrikadene. Ikke alle kan demonstrere. Men alle burde bli helter i sitt eget liv og leve sant.

Forestillingen er en co-produksjon med Den Nationale Scene. Urpremieren var på DNS lørdag 15. desember 2018.

SKEIV SALONG:I forbindelse med forestillingen inviterer vi på flere spillesteder til Skeiv salong - en samtale om det å leve skeivt. Les mer om Skeiv salong her!

FRI Innlandet er med oss på turné og er å treffe på de fleste spillestedene i forbindelse med forestillingen eller Skeiv salong.

- Denne historien må ut til et større publikum Intervju med regissør og dramatiker Audny Chris Holsen
Å få leve sant Intervju med Kim Friele
En personlig historie Intervju med regissør og dramatiker Audny Chris Holsen og skuespiller Linn Løvvik som privat er samboere.


MED: Linn Løvvik, Anna Dworak, Steffen Mulder, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten
AV: Audny Chris Holsen og Marius Leknes Snekkevåg Regi: Audny Chris Holsen Scenografi og kostymedesign: Kristin Bengtson Lysdesign: Arne Kambestad | Lyddesign: Bjarte Våge
BILLETTER: Ordinær pris: kr. 300,- eks. avg. For flere billettkategorier, klikk på BILLETTER til høyre for ditt spillested
ANMELDELSER: Hamar Arbeiderblad - Geir Vestad - Terningkast 5: Kjærlighet og kamp
"Personlig og samfunnskritisk, viktig og velspilt med heftighet og nerve, Torsdagens turnépremière på Teater Innlandets «Kim F» innfridde forventningene"
"[...]skuespillerne Linn Løvvik og Anna Dworak sørger for fine og tette menneskeskildringer."
"Skiftene er kjappe og kraftfulle. Men det er også stor variasjon i virkemidlene, som Prøysen-visa med et ganske så ubetalelig kostyme. «Kim F» har også rom for den slags løssluppenhet.
For mangfoldet er stort i denne forestillingen. Så er det da også en vesentlig historie som fortelles."

Oppland Arbeiderblad - Frode Hermanrud - Terningkast 5: F for fyrverkeri
"[...] en engasjerende forestilling som med moderne koloritt både hyller og på snertne sjumilsstøvler tar for seg livet til kjærlighetens frontsoldat på en fargerik, kjapp og tidvis rørende måte."
"«Kim F.» bobler over av musikk, dans, farger og musikk, men det finnes også lommer der tempoet blir dratt ned og det er der kanskje de beste øyeblikkene finnes."

scenekunst.no - Judith Dybendal - Gnistrende om norsk homokamp
"En viktig grunn til at forestillingen fungerer så godt, er at den sjonglerer så uanstrengt og lekent med virkemidlene. Flyten i samspillet mellom scenografi, lyd, lys, projeksjoner, musikk, kostymer og dialog er utsøkt. Vekslingen mellom scener og episoder skjer ofte ved hjelp av små variasjoner i scenografien og lysbruken, mens skuespillerne flytter seg rundt på scenegulvet og det halvsirkelformede platået nesten uten at man legger merke til det. Dessuten er dramaturgien i fortellingen om Kim Friele, hennes politiske kamp og samlivet med høyrepolitikeren Wenche Lowsow gjennomgående stram og effektiv. "
Du kan lese hele anmeldelsen her: scenekunst.no

Klassekampen - Charlotte Myrbråten - Tidløs frihetskamp
"Kim Frieles avgjørende aktivistiske kamp for kjærligheten har blitt en overraskende og humørfylt teaterforestilling."
"De fem skuespillerne på scenen danser energisk til lyden av Gabrielles låt Fem fine frøkner. Det er et av flere virkelig flotte øyeblikk i forestillingen Kim F."
"Noen stasjonære telefoner brukes som nesten eneste rekvisitt og signaliserer at dette handler om en tilbakelagt tid, men med moderne lydkulisser gir forestillingen også inntrykk av at denne forestillingen kunne, og kan skje, når som helst, hvor som helst i verden."
"Forestillingen fremstår også som en hyllest til deres livslange forhold, så vel som en liten bit med helt sentral og viktig norsk historie, med mange nye detaljer. Skuespillerne får frem flere sider ved karakterene og mot slutten er forholdet mellom de to direkte rørende fremstilt."
"Med tette regigrep har Kim F blitt en forestilling uten hvileskjær og som hele tida drives raskt videre."
"Kim F er en forestilling som fortjener et stort publikum, og da også gjerne et ungt et."

Bergensavisen - Olav Gorseth -Terningkast 6: Et gripende monument over Kim Friele
"Kim F er viktig teater og et gripende monument over Karen Christine Friele og kampen for homofiles verdighet."
"Linn Løvvik gjenskaper fyrverkeriet Kim Friele, motet, staheten og utholdenheten som forandret Norge. Hun viser også de mykere siden av aktivisten som møtte sin store kjærlighet, Wenche Lowzow, i moden alder. Kim F er dessuten en skarp påminnelse om hvor kort tid det er siden homofili var straffbart, ble ansett som skadelig, var en psykiatrisk diagnose og måtte leves ut i dypeste hemmelighet."

Bergens Tidende - Grethe Melby - Terningkast 5: Kim F er en storslått feiring av Kim Friele
"Selvfølgelig er forestillingen Kim F en storslått feiring av individet Kim Friele. Men forestillingen er også en feiring av demokratiet. "
"Det dette stykket gjør tydelig for oss, er at i et demokrati er det viktig med gode rollemodeller."
"Midt i alt dette fortelles en kjærlighetshistorie. For tenk, politisk aktive og sterkt argumenterende mennesker er også mennesker som elsker. Her evner Anna Dworak, som spiller Wenche Lowzov, å få frem at Lowzow representerte noe helt annet enn Friele."

NRK - Karen Frøsland Nystøyl - Ode til Kim Friele
"Teaterstykket om Kim Frieles liv blir en fortelling større enn Friele selv fordi den dykker ned i det som er det viktigste: Kampen for en kjærlighet som er fri."
"Gode regigrep åpner Frieles historie og gjør det til en fortelling om menneskerettigheter og menneskeverd."
"Forestillingen starter som en fest med kjente låter fra vår egen tid, og tonen er satt: Dette er en feiring av det gode."
"Regissør Audny Chris Holsen har laget en forestilling med mange scener og raske skift, men som likevel har nok rom for ro og refleksjon. "
"Kristin Bengtsons scenografi gjør seg godt i denne sammenhengen."
Du kan lese hele anmeldelsen her: NRKBILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold