Man tager 20 egg

Har du hørt om Hanna Winsnes?

Prestefruen som med sin kokebok fra 1845 oppdro det norske folk i slakting, matlaging, husdyrhold, såpekoking og korrekt behandling av hushjelpa. Hun ble både beundret og latterliggjort, og Arne Garborg harselerte kraftig med henne: «Man tager…tager…tager…og plages ikke av spørgsmålet om hvor man skal tage fra».

Hun var også Norges første kvinnelige romanforfatter og skrev blant annet romantiske ukebladromaner der det både myrdes og elskes. Under et manns-pseudonym, vel og merke. Hun var jo prestefrue.

Ektemannens prestegjerning sendte dem til blant annet Trysil og Valdres før de endte opp på Vang prestegård utenfor Hamar.

Bli med inn på Hanna Winsnes kjøkken! Her forteller hun om sitt spennende liv mens hun lager grønnsakssuppe til sine gjester. Suppa serveres i pausen!

Forestillingen var på turné på grendehus våren 2018.

Vil du se en smakebit?

Her kan du lese et intervju med Otto Homlung og Helle Ottesen

MED: Helle Ottesen
AV: Manus og Regi: Otto Homlung Scenografi og kostymedesign: Bård Lie Thorbjørnsen Maskør: Helge Bjørnå Lysdesign: Kåre Nordseth Lyddesign: Thorleif Silkebækken
BILLETTER: Ordinær pris kr. 295,- (inkludert suppe) | Gruppepris for fem eller flere. For flere billettkategorier, klikk på ditt spillested.
ANMELDELSER: Gudbrandsdølen Dagningen - Per Ivar Henriksbø: Fornøyelig og lekende teater om alle kokebøkers mor
"..."Man tager 20 egg" er ... mettende for både mage og sjel. Ikke bare fordi Hanna Winsnes er best kjent for sine kokebøker som beskrev husstell fra grunnen av. Også fordi Helle Ottesen og det veldreide manuset gir publikum en velsmurt opplevelse. Kunstnerisk er framføringen en stor prestasjon. Ottesen formelig danser seg gjennom de nesten to klokketimene det pågår og gjør "Man tager 20 egg" til en velsmakende og temposterk fortelling der humor og skråblikk går hånd i hånd med motbør og melankoli."

"Når stykket spilles i Ruste Bygdahus i Nord-Fron 6. februar, Lesja kulturhus 7. februar, Bødal bygdahus i Vestre Gausdal 8. februar og på Harpefoss grendahus 13. februar, bør gudbrandsdøler gå mann og kvinne av huse."

"NB: I pausen trakteres publikum med Hanna Winsnes' egen suppe (NB: smaker kulinarisk). Ingen drar tomme eller sultne hjem."


Hamar Arbeiderblad - Geir Vestad: Hygge med Hanna Terningkast fem
"Man tager 20 egg, slipper løs en sprudlende dreven skuespiller, fyller opp med 140 vangssokninger i godt humør og vips – så har du oppskriften på et fornøyelig stykke teater."
"Hanna Winsnes er i vinden for tida. .... det er tydelig at den skrivende prestefruen fortsatt fenger; hun som en gang ble kalt «Det norske Qvindekjøns Pryd», og «Norges mest berømte prestefrue». Og historien hennes tåler godt å presenteres igjen, når det gjøres så morsomt og språklig poengtert som her."
"...teksten er konsentrert og poengtert og mulighetene for humoristiske poenger er godt utnyttet. Det er først mot slutten at det også kommer noen alvorligere toner inn"
"Det er hyggelig med suppeteater også. At folk kommer sammen midt i forestillingen for å få hver sin tallerken suppe, er egentlig kjempehyggelig. Og slik hovedpersonen skildres her, er det helt i Hanna Winsnes’ ånd."
Les hele anmeldelsen her

Oppland Arbeiderblad - Hans Olav Granheim: Den muntre prestefrue
" Hvis den virkelige Hanna Winsnes var så spissformulert som utgaven publikum på Solgløtt fikk stifte bekjentskap med tirsdag kveld, kunne hun blitt populær hos tabloidavisene."
"...stort bedre stykke kunne neppe Teater Innlandet valgt. Et litt uhøytidelig portrett av alle kokebøkers mor, framført av Helle Ottesen som monolog, i hvert fall i utgangspunktet. For allerede fra starten var det direktelinje til salen, der publikum både fikk gjette gåter og svare på spørsmål. Og ikke minst få seg en god latter, for manusforfatter og regissør Otto Homlung har laget et muntert stykke..."

Totens Blad - Jon Olav Andersen: Smakfull suksess på kjøkkenteater
"Matnyttig og morsom teaterkveld"
"Man tager Skreiens musikkforening, lokalet Solgløtt og skuespiller Helle Ottesen.
Resultatet blir en utsolgt og flott kveld i Skreien."
"Publikum på Solgløtt fikk være med på en intens og morsom forestilling, der Helle Ottesen briljerte i rollen som prestefruen"

Dag og Tid - Bent Kvalvik: Fru Winsnes som standupartist
"Det er ein utovervend monolog, mest som eit foredrag eller eit standupshow, der Hanna Winsnes vitjar oss frå fortida, vel vitande om at ho vender seg til eit publikum i 2017."
"Men først og sist er det sjølve det innhaldsrike og utfordrande livet sitt ho fortel om, rørande, fengslande og morosamt."
"Og kvar gong ho er nære på å tippe over i det sentimentale, vender ho seg brått til ein publikummar med eit halvfrekt spørsmål, til stor jubel frå salen. Dette er historietime og standupshow i skjønn sameining."
"Og Helle Ottesen, i eit gedige lampeskjermskjørt og med kyse på hovudet, fordeler tekst, pausar og overgangar med mjuk, naturleg finesse. Ho sjarmerer salen i senk, og det einaste som eigentleg ikkje overtyder, er at ho omtaler seg sjølv som lite pen."
"Otto Homlungs tekst og diskrete regi held òg heile tida ein varm og jamn puls som får framsyninga, med innlagt suppepause, til å gå av garde så vi gløymer tida."
"Det kjem til å bli mange fine kveldar i innlandet."

BILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold