Skogsmatrosen

Skogsmatrosen er en dramatisering av første del av Jon Michelets kritikerroste roman En sjøens helt – Skogsmatrosen. Stykket forteller historien om 18 år gamle Halvor fra Rena som drar til sjøs i 1939. Han opplever konflikter og hjemlengsel, men også kameratskap og den første kjærligheten. Nyheten om tyskernes invasjon av Norge fører til uro og engstelse for familie og fedreland.
Skogsmatrosen er en varm og spennende historie om en gutt som vokser seg fra jypling til ansvarsbevisst ung mann, mens krigen bryter ut i Europa.

Her kan du lese et intervju med Jon Michelet

HER kan du se en filmsnutt fra forestillingen!

MED: John Nyutstumo og Espen Mauno
AV: Jon Michelet. Manus: Mathias Calmeyer Regi: Janne Langaas Scenograf: Britt Elin Østby Lysdesign: Olav Nordhagen Lyddesign: Tov Ramstad Kostymedesigner: Lise Søraune
ANMELDELSER: Dag og Tid - Bent Kvalvik: "Vedunderleg førstereis"
"Skogsmatrosen er eit djupt fengslande tidsbilete med eit supertalent på scena."
"Hovudrolla som førstereisguten Halvor blir spelt av Espen Mauno, medan John Nyutstumo med ørsmå endringar i andletsuttrykk og kostymeeffektar spelar far hans, mor hans, skipperen hans og diverse eksotiske utlendingar. Det er på sitt vis minimalistisk teater, men det er mest av alt morosamt, spennande, rørande og intenst sjarmerande."
"Med all respekt for den vitale og allsidige John Nyutstumo må det seiast at dette er unge Espen Maunos kveld. Han er til stades for oss på scena med ein så sjenerøs intensitet at vi knapt kan hugse sist vi har sett noko liknande. Han er plastisk og musikalsk elegant, og i vekslingane mellom å fortelje direkte til publikum og å spele ut dialogscener slepp han aldri eit sekund taket i karakteren. Med hjelp i stram og god dramatisering og regi vert dette for oss ei reise ut i verda, og ei reise attende til 1939 og 1940, som neppe nokon film eller TVserie kunne gjort klårare og sterkare."
"Skogsmatrosen er ei perle av ei framsyning, og Espen Mauno er garantert komen til norsk teater for å bli."

Oppland Arbeiderblad - Frode Hermanrud: " Søt, salt og kjærlig skogsmatros"
"Med såpass små spillesteder […], kommer både skuespillere og publikum tett på hverandre. Scenografien er et bakteppe og scenen et skipsdekk. Mauno er kvikk og frampå som den unge skogsmatrosen, mens Nyutstumo sjonglerer så mange roller med den største selvfølgelighet at man til slutt bare må gi opp å telle." ..."Samspillet dem imellom glir sømløst som den stødigste skute over de sju hav. Naturlig nok er det Espen Mauno som er den tydelige stemmen i forestillingen, og han formidler på nydelig måte hvordan Halvor Skramstad går fra å være en eventyrlysten ung gutt med drømmer inne i skogene på Rena til å oppleve eksotiske steder og erotiske gleder i land langt, langt hjemmefra." ... " Vi ler med ham, vi lar oss bevege med ham og ikke minst blir han vår venn til havs så lenge ferden varer."
"Ledsaget av ett knippe viser, framført av Espen Mauno, og med artige opptak av gamle radiosendinger, får vi som publikummere en følelse av å være til stede på et digert lasteskip i den usikre tida mens kalenderen skiftet fra 1939 til 1940. Man kan ta seg i å sette sjøbein av mindre."

Hamar Arbeiderblad - Kjersti Gullvåg: "Severdig seilas" - Terningkast fem
"Teater Innlandet har laget godt og ujålete teater av Jon Michelets «Skogsmatrosen»; om ung utferdstrang, hjemlengsel og møte med det ukjente."
"Regissør Janne Langaas ville ikke lage en forestilling om krigsseilere, men om en ung gutts reise fra naiv ungdom til mann. Det er et valg som kommer tydelig frem, og denne tydeligheten er en av grunnene til at forestillingen fungerer så bra. Langaas og co har rendyrket det enkle, både i scenografi og fortellerstil. Og det har lykkes, mest av alt fordi hun har to gode skuespillere på scenen."
"Teater Innlandet fortjente virkelig stående applaus og trampeklapp, som de fikk etter premieren på Åstvang Flerbrukshus på lørdag."
Her kan du lese hele anmeldelsen

Gudbrandsdølen Dagningen - Per Ivar Henriksbø: I respekt for krigsseilerne
"Teater Innlandet har gjort snerten scenekunst av åpningsboka om førstereisgutten og etter hvert krigsseileren fra Rena, Halvor Skramstad."
"I teatersjef Janne Langaas’ regi har dette blitt en fascinerende, sjarmerende, dramatisk og tiltrekkende oppsetning. Aktørene er tett på sitt publikum fra anslag til finale. Rammen er intim. Uttrykket veksler fra det lyriske og melankolske til det hardbarka og voldsomme. De to skuespillerne har åpenbart funnet seg vel til rette i sine roller."
"Kløktig dramatisering, kreativ scenografi og lyssetting. Teater Innlandet vil være og er viktig."

Valdres - Marianne Granheim Trøyflat: "Ei reise til fjerne himmelstrok"
"Det var nærare hundre frammøtte da Espen Mauno og John Nyutstumo kom på scenen. Det var interessant å følgje hovudpersonen Halvor frå ein uredd unggut til ein skjelvande sjømann i storm. Trass i vanskane den unge mannen møtte, hadde det heile sterkt innslag av humor frå start til slutt."
"Kulissane var enkle og skodespelarane ikkje meir enn to i talet. Ein skulle tru det ville avgrense sceneuttrykket. Men framsyninga inneheldt så mange lydar, og skildringar frå skodespelarane, at tilskodarane likevel fekk inntrykk av å vera i alle dei eksotiske hamnene dei kom til. Eit gjennomarbeidd konsept for å passe inn i enklare lokale på små plassar i Hedmark og Oppland."

Østlendingen - Cathrine Loraas Møystad: "Skogsmatros i fin flyt"
"Arven fra forfatter Jon Michelet er tatt vare på av manusforfatter Mathias Calmeyer"... "Dette er en fortelling som har sin røde kronologiske tråd. Men som faller i fine løkker rundt morsomme møter, anekdoter, historier som forteller hvem Halvor er. Som forteller om hvem vi mennesker er. Her er det arrogante sjøfolk, slåsskamper, mjuke jenter, uvær, dårlig nyheter og gode nyheter."
"Espen Mauno spiller den unge Halvor. Engasjert, nysgjerrig, veslevoksen og samtidig litt naiv, slik man ofte er i ungdommen. Men Halvor vokser gjennom fortellingen, og da nyheten om bombingen av Rena kom, blir det vanskelig for ham. Espen Mauno spiller rørende når den neste beskjeden kommer.
John Nyutstumo spiller den eldre Halvor som ser tilbake, han spiller faren hans, mora, flere av sjøfolkene, kapteinen, losen og bror til skogeier Ditlefsen fra Rena. Han er akkurat passe forsiktig, passe sur, passe bølle, passe sleip. Vi ser så godt hva slags mennesker dette er. En veldig fin motspiller til Mauno."
"Ute på bygdehus, forsamlingslokaler og andre trange scener i Hedmark og Oppland vil Skogsmatrosen flyte fint og få en god seilas."
BILDER / FILM:
KOMMENTARER:
Tittel
Innhold